0574387001546713956.jpg

Ficánka csoport

A Ficánka csoport életét, mindennapjait  óvodánk pedagógiai programjában meghatározott célok és feladatok mellett a humor hatja át elsődlegesen.

Jó hangulatú csoportunkban játszva tanulnak meg mindent gyermekeink az évszakokról, állatokról, természetről, az őket körülvevő világról.

Az összetartozást, a szeretet érzését erősítik meg közös tevékenységeink, élményeink, beszélgetéseink. 

                   

 

Bemutatkozás
2020-03-09

Programunk nagy hangsúlyt fektet a néphagyomány-ápolásra.  A népi gyerekdalok énekelgetése, a mondókák ismétlése, a népmesék világa az egész napunkat áthatja. A mindennapos testnevelést gyakran néptánccal helyettesítjük, és sokszor hallgatunk népzenét, vagy megzenésített verseket. Vastag Richárd néptáncpedagógus  heti rendszerességgel tart foglalkozást gyermekeinknek. Furulyázunk, metallofonozunk, ritmushangszereket használunk azért, hogy minél vonzóbbá tegyük a gyerekek számára az éneklést, a muzsikálást.  A Bozsik –program keretében minden héten Ovi-focit tart két edző, amelyre nem csak a fiúk, de a lányok is szívesen jelentkeznek. Télen 10 alkalommal  korcsolya foglalkozáson vehetnek részt  5 éves kortól gyermekeink.

A jeles napokat együtt ünnepeljük. Eljön hozzánk a Mikulás bácsi, karácsonyra rengeteg ajándékot kapunk, és a húsvéti Nyuszi is meglátogat bennünket.  A születésnapozás csoportunkban már hagyomány: körbetáncoljuk az ünnepeltet, és jókívánságokkal halmozzuk el, majd közösen elfogyasztjuk a tortát.  Anyák napjára az ajándékkészítés mellett versekkel, dalokat is készülünk.  További programjaink:  Farsangi bál, Májusfa-állítás majd kitáncolás az udvaron, A Víz, a Föld, a Fák és a Madarak Világnapjának megünneplése, Apák Napja, Egészségnap, közös szalonnasütés ősszel és tavasszal a szülőkkel és a gyerekekkel Litéren és Nemesvámoson, iskolalátogatás  a szomszédos Botev és  a Simonyi Általnos Iskolába, könyvtárlátogatás, Tökmagavató)
Évente legalább egyszer, de ha lehetőségünk nyílik rá, akkor többször is szervezünk a gyermekeknek buszos kirándulást. Tavaly egy balatonalmáldi állatfarmra látogattunk el, ahol  a lovaglás és a lovaskocsikázás mellett  nyuszi-, kecske- malac simogatásra és kézből etetésre is lehetőségünk volt. (Az elmúlt években jártunk már a salföldi majorban, Balatonfüreden, Pápán  a katonai repülőtéren, Tihanyban, Zircen.)

Évente 10 alkalommal kutyaterápiás foglalkozásokat tartunk a gyermekeknek két golden retriever és felvezetőjük segítségével.  Abbey és Winnie, a két  kutya, mint terápiás állatok pozitív hatással vannak a gyermekek érzelmi- szociális fejlődésére. A kutyás foglalkozás során a gyermekek és az állatok között kialakuló kölcsönös elfogadás, feltétel nélküli szeretet, egymásra figyelés, az  együttes játék hozzájárul a biztonságérzet, az önbizalom, az empátia kialakulásához. A kutyákkal való közös fejlesztőjátékok közben fejlődik a gyermekek kifejezőkészsége, meta-kommunikatívképessége, toleranciája, konfliktustűrő képessége, nagymozgása, kézügyessége, gondolkodása.

Ábrázolás foglalkozásokon előtérbe kerülnek a természetes anyagok: a gyapjú, a csuhé, az agyag és a viasz, de a gyerekek nagyon ügyesen bánnak az ollóval is.  Szeretnek rajzolni, festeni, ragasztani. Gyakran sütünk kenyeret, karácsony közeledtével pedig mézeskalácsot, amit aztán ki is díszítünk.  Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód kialakítására is.  Minden nap sokat tartózkodunk a friss levegőn, néha kint is alszanak a gyerekek. Az udvarrészünkön változatos mozgásfejlesztő játékok vannak: mászókák, libikókák, csúszdák. Egy nagy homokozó és egy faházikó is játékra csábítja a kicsiket az árnyas udvaron. A mozgásfejlesztésére is nagy gondot fordítunk (egyensúlyérzék-fejlesztés, tartásjavító gyakorlatok, mozgáskoordináció fejlesztés).
Tavasszal virágokat, babot, borsót ültetünk, amit aztán naponta locsolunk, gondozunk.  Természetesen minden nap eszünk friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Ilyenkor még azok a gyerekek is kérnek néhány falatot, akik otthon elutasítják azt. Az óvoda udvara, környéke, a séták, a kirándulások jó lehetőséget adnak a természet, a környezet megszerettetésére, az évszakok változásaiból fakadó népi időjóslások felidézésére.  A gyerekek a közösen átélt élményt környezetükhöz kötik, amelyeknek védelmezőivé válnak.

Évente négy alkalommal ellátogatunk az Állatkertbe és nyolc alkalommal a  Maugli játszóházba. Megismerkedünk a város nevezetességeivel, ismertebb épületeivel, jellegzetes helyeivel (Vár, Petőfi Színház, Völgyhíd, Laczkó Dezső Múzeum). Kabóca – és Pegazus bábszínház bérletünk van, és a Veszprémben fellépő Halász Jutka, Levente Péter vagy Gryllus Vilmos koncerteket is szívesen látogatjuk.

Csoportunkban a kicsiket színes óvodai bútorok, kis kuckók, óriás Lego- és Duplo-készlet, életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelő könyvek, játékok várják a kényelmes, világos szobában. A gyerekek szeretnek bábozni, királylánynak, anyukának, menyasszonynak, rendőrnek beöltözni, és ehhez a tárgyi feltételek is adottak. 

Mindketten nyitottak, vidám alaptermészetűek vagyunk. Szeretünk együtt dolgozni a dajka néninkkel és a pedagógia asszisztensünkkel. 

Az összetartozás, a szeretet érzését erősítik közös tevékenységeink, élményeink, beszélgetéseink. Mindenkit egyéniségéhez, személyiségéhez mérünk, ennek megfelelően tapintatosan, de határozottan irányítjuk, fejlesztjük Őket. A példamutatás, a megfelelő modell állítása pedagógiai munkánk alappillére.

A Szülőkkel őszinte együttműködésre törekszünk. A csoportunkba járó hagyományőrző szellemben nevelkedett gyermekek alkotó kölcsönhatásban élnek a természettel, ráéreznek arra, hogy a világot képesek alakítani. Megismerik a közös alkotás örömét, a múlt értékeit, a környezetért érzett felelősséget. Érzelmileg gazdagabbá, értelmileg fogékonyabbá válnak e fontos életszakaszban.

2020. március: Már várjuk, hogy visszaköltözhessünk az új óvodánkba, de nagyon jól érezzük magunkat a jelenlegiben is, ahol ugyan csak vendégek vagyunk, de kitűnő körülmények közé kerültünk. (Aradi Vértanúk úti óvoda) Óriási csoportszobába költözhettünk, így minden játékot magunkkal tudtunk hozni a régi ovinkból. Az öltöző csak mi csoportunké, a mosdóink száma pedig tíz, így soha sincs tolongás. Az iskolai méretű tornatermet bármikor használhatjuk, hiszen csak 4 csoporttal kell osztozkodnunk rajta. A régi ovinkból így sok mozgásfejlesztő eszközt hoztunk magunkkal, de a befogadó óvodával való jó kapcsolatunknak köszönhetően kölcsön is szoktunk kérni egy-két különlegesebb tornaszert. Ebben az épületben is nagy hangsúlyt fektetünk a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra, a fejlesztőpedagógus mellett gyógytornász és logopédus is foglalkozik szükség esetén a gyermekekkel. Az udvarrészünk ugyan kicsi, ám jól felszerelt. A gyermekek mégis inkább a közeli két játszótér valamelyikére szeretnek menni, ezt a kérésüket természetesen minden nap teljesítjük is.  A kisebb játszótér alatt gumitégla van, a nagyobb pedig körbekerített, és különleges mozgásfejlesztő játékokkal ellátott. A nagy tornaterem lehetővé teszi azt is, hogy előadókat hívjunk el, és természetesen továbbra is nagy örömmel nézzük a Pegazus Bábszínház előadásait is.  A széles folyosó arra is alkalmas, hogy az esős időben mozgásos játékokat játsszunk, és a kutyaterápiás foglalkozásokat is itt szoktuk megtartani

 

(További információkat és fényképeket a Ficánka csoport Facebookos oldalán találnak:   https://www.facebook.com/csoport.ficanka  )  

Szeretettel várjuk az érdeklődő Szülőket és  a gyermekeket:

 

                               Takács-Gubicza Melinda                                                          Hidasi Ildikó

                          szakvizsgázott óvodapedagógus                                               óvodapedagógus

 

                                                                                Kunné Baráth Boglárka

                                                                                                   dajka