Környezet tudatos óvoda
2012-09-15

Ebben az évben ismét elindul az Italos karton gyűjtése szeretnénk újabb pénz jutalmat gyűjteni az ovinak

A 200 000Ft adományból udvari rugós játékot vásárolt az ovódánk .

 

 

Környezettudatos óvoda
Veszprém - Elsőként az Egry úti Körzeti Óvoda közössége gyűjtött össze szelektíven egy tonna üdítős kartondobozt.

Ezért pénteken oklevelet vehettek át és mellé százezer forint jutalmat.

Százezer forintos jutalom járt elismerésként az Egry úti óvodának (Fotó: Penovác Károly)
Az átadás előtt egy kis bemutatót tartott a gyerekeknek, hogy hogyan is működik a kartondobozok újrahasznosítása. Végezetül a VKSZ képviseletében Gönczi Zoltán tartott előadást a szelektív hulladékgyűjtésről és a környezetvédelemről

 

A kartondobozgyűtjő programot szeptemberben az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) indította, Veszprémben szakmai partnerként csatlakozott hozzá a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Az iskolásokat és óvodásokat megszólító program célja, hogy már kiskorukban a környezettudatos életre tanítsák a gyerekeket, emellett rajtuk keresztül a szülők és pedagógusok körében is népszerűsítsék a szelektív hulladékgyűjtést. A programhoz 10 város és hat Budapesti kerület intézményei csatlakoztak. Az IKSZ minden részt vevő intézményt az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjaz. Ezenfelül azt az intézményt, amely a program folyamán egy tonna feletti mennyiséget gyűjt, 100 000 forinttal jutalmazza az egyesülés.

Az Egry úti óvoda két éve csatlakozott a Zöld Óvodák Hálózatához. Szívügyüknek tartják a környezettudatos nevelést. A gyerekek is nyitottak a témára és szívesen vesznek részt a programban. A szülőkkel összefogva lelkesen gyűjtögetik a tejes- és gyümölcsitalos kartonokat. Nemhiába. Már régen túllépték az egytonnás határt, és még mindig gyűlnek a dobozok. Munkájukat Izsákné Simon Adrienn, az IKSZ környezetvédelmi egyesülés koordinátora oklevéllel ismerte el és százezer forinttal jutalmazta.
 

A gyerekek lelkesen mesélték, hogy otthon is és az óvodában is szelektíven gyűjtik a hulladékot. Próbálják a szüleiket is rászoktatni, hogy a különböző fajtájú anyagokat milyen színű kukákba dobják. A legfontosabb, hogy tudatosítani kell az emberekben a saját egyéni felelősségüket.

Katica csoportban Melitta óvónéni mutatja a gyermekeknek az italoskarton doboz összehajtogatását és gyűjtését .
 

További hírek: